Who's On9 Now?

Pasaria 2009Ada suatu ketika dimana aku menyambung pelajaranku ke Sekolah Menengah All Saints, Likas , aku telah dihina dan dimalukan oleh seorang perempuan dihadapan rakan-rakan sekelas aku di L6K1. Ketika itu kami sedang membuat perancangan dan persediaan untuk mengadakan Pasaria 2009. Pada mulanya, aku hanya mengatakan bahawa aku akan membiayai perbelanjaan untuk makanan sahaja.

Aku ingin berbincang dengan guru kelas ku tentang perbelanjaan pasaria kelas kami. Pelajar tersebut berjalan ke arah guru tersebut dan mengatakan sesuatu. Aku tahu dia sedang mngatakan sesuatu mengenai aku dan pasaria tersebut. Ketika aku berdiri dan berjalan ke arah cikgu, tiba-tiba dia menjerit dan mengatakan bahawa aku yang akan membiayai semua kos perbelanjaan pasaria kelas kami.

Dengan suara yang kuatnya, aku melawan dan berkata “Manada!! Ko jangan minta puji sana.. Pandai-pandai jak ko sana..”. Aku tak sangka bahawa aku melawan cakap dia. Maklumlah, dia terkenal sebagai pelajar yang mulut becok di kelas kami. Mana tak nya, ketawa pun mengilai dan tak terkawal. Macam hantu orang katakan. Hahahaha… XD

Terus aku berjalan meluru ke arah cikgu dan mengatakan bahawa aku hanya membiayai kos perbelanjaan bahagian makanan. Aku sangkakan dia dah jalan pergi ke tempat duduknya. Rupanya dia masih ada di sebelah aku. Hancur ‘plan’ aku terus! Ketika aku menerangkan dengan cikgu bahawa aku akan membiayai kos perbelanjaan makanan sahaja, dia menyampuk dan menyuruh aku biayai semuanya.

Penyibuk betul dia nie! Tiba-tiba dia ungkit tentang hal kerjaya aku. Dia ungkit tentang gaji aku. Memang aku mampu membiayai semuanya tetapi kalau aku membiayai semuanya, ia tak adil. Mana perginya kerjasama setiap orang dalam kelas?? Takkan aku seorang yang menanggung semuanya?? Lagipun, gaji aku duit aku lah! Siapa dia untuk mengungkit dan meminta duit dari aku?? Adakah hak dia terhadap hasil titik peluh aku selama ini??

Kalau nak cakap kawan, aku ada 3 perkataan untuk perempuan itu sahaja.. ‘Go To Hell!!’.. Aku hanya mengaku ‘kawan’ bila orang itu tak ambil keatas kesenangan aku. Itu sahaja. Tapi aku tetap dengan pendirianku. Dia terus meminta aku membiayai pembuatan kek lapis atau kek batik. Aku agak terkejut juga kerana kek-kek tak tersenarai dalam senarai yang aku buat.

Rupanya ia untuk kelas kami dan bukan untuk dijual. Kawan-kawanku menyuruh aku supaya tidak perlu membiayai kos kek itu sebab mereka mahu aku hanya membiayai kos jualan makanan sahaja. Betul juga kata-kata kawan ku itu. Jadi aku membuat keputusan tak akan membiayai kos kek tersebut. Maka, disitu bermulanya satu peristiwa yang takkan aku lupakan selamanya.

Sejak insiden tersebut, dia mula menghina aku, memperkecilkan aku, mengejek aku dan sebagainya. Setahu aku, itu adalah taktik orang yang pengecut dan HIPOKRIT!!! Sebenarnya aku bukan nak memalukan dia tapi menyedarkan dia untuk cermin muka diri sendiri dulu dan aku tahu kisah dia dahulu di sekolah lamanya. Dah namanya........ No komen.

Tapi, yang paling aku tak dapat lupakan ialah ketika 2 hari sebelum pasaria bermula. Ketika itu, aku sedang menghiasi kad manila untuk promosi jualan kelas kami bersama beberapa rakan sekelas aku. Aku dapat mendengar rakan-rakanku sedang berbincang bersama ahli jawatankuasa kelas kami. Tetapi aku dapat rasakan mereka juga mengata aku. Tak tahu lah..

Tak apa. Itulah kehidupan harian manusia. Ketika aku sedang menyiapkan tugasku, tiba-tiba dia bercakap dengan suara lantang di khalayak rakan-rakan sekelas aku untuk supaya jangan membuat janji-janji manis sesuka hati. Aku tahu kata-kata itu ditujukan kepada aku dan aku tahu mengapa dia berkata sebegitu. Aku tahu dia berkata begitu kerana aku tidak membiayai perbelanjaan buatan kek-kek tersebut.

Logik kah kos kek-kek tersebut RM40-50?? Macam lah aku ini bodoh sangat dan tak pernah buat kek. Pertandingan buat kek pun aku pernah ikut. Masalah betul budak tue. Pada ketika itu, aku hanya menahan air mata dan amarah dari meletus. Pada ketika itu, rakan sebelah aku memerhatikan aku dan terus meminta gunting yang aku sedang pegang. Mungkin dia dapat rasakan yang aku nak tikam saja perempuan itu guna gunting yang aku pegang.

Suhu badan aku seolah-olah turun secara mendadak. Aku hanya mendiamkan diri. Semua rakan-rakan ku pergi ke tempat aku dan menasihati aku agar bersabar dan tak mengambil hati dengan apa dia katakan. 'Biarlah dia..Pedulikan dia 2..Dia memang begitu pun..'. Itulah kata-kata yang memberikan sedikit semangat untukku.

Mahu juga aku katakan padanya, "Aku tahu ko marah dengan aku sebab aku tak sponser kek-kek ko tue..Tapi, sebelum ko cakap begitu aku mo tanya ko something..Ada ko keluarkan duit untuk membiayai apa-apa perbelanjaan?? Laipun, ko sepa pandai-pandai minta aku sponser sume tue?? Ko pikir aku nie mesin cetak duit ka?? Ko pikir ko nie mama aku kah mo minta duit aku sesuka ati?? Parents aku minta duit aku pun aku tak bagi, inikan ko.. Pikir pakai otak lah bukan guna lutut.."

Tapi, aku hanya berdiam diri sahaja. Biarlah dia dengan dunia dia tue. Keesokan harinya, dia langsung tak memberi kerjasama dalam menjayakan jualan kelas kami. Dia hanya duduk diam di kelas sambil membaca novel. Kononnya memprotes dan tiada 'mood'. Bagi aku, itu salah dia sendiri. Kalau benar dia sudah matang, benda-benda ini adalah temeh-remeh dan tak perlu diperbesarkan.

Tapi, tidak apalah. Aku sendiri pun mengaku yang aku tak berapa matang juga. Biarlah dia buat perangai sebegitu asalkan bukan aku yang buat begitu. Tap, ia tak menghalang aku untuk 'have fun' bersama rakan-rakan sekelas ku. Pada keesokan harinya, kami bergembira bersama-sama dan ramai rakan-rakan ku meminta maaf dengan ku walaupun mereka langsung tiada salah kecuali perempuan itu yang langsung tak meminta maaf dengan aku.

Tak apa. Aku tak mengharap langsung dia meminta maaf dengan aku. Aku cuma berharap dia akan sedar suatu hari nanti dan berubah. Amin. Sehingga sekarang aku tak akan lupakan kenangan manis dan pahit kami di SM ALL SAINTS LIKAS... =)

P/S: Siapa yang makan cili, dia yang rasa pedas.. Tata & Adios!!!